marți, 23 februarie 2010

Flori de salcâm

Salcâmul (Robinia pseudacacia) nu este un arbore autohton. Puţină lume ştie că el este originar din America şi a fost aclimatizat în Europa, în secolul al XVII-lea. Planta a fost adusă pentru prima oară în 1601 la curtea regelui Franţei de grădinarul acestuia, Jean Robin. Este o specie cu o vitalitate deosebită, care vegetează în aproape orice condiţii, în special în zonele de câmpie, cu soluri nisipoase.

                                                                 Tratament

În medicina naturistă se folosesc florile, disponibile în lunile mai şi iunie. Acestea conţin flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, care le recomandă pentru tratarea dispepsiei şi calmarea arsurilor la stomac (diminuează secreţia acizilor gastrici) în ulcerul gastroduodenal şi esofagite, ca antispasmodic al căilor respiratorii (calmarea tusei obişnuite, convulsive sau astmatice), ajută la evacuarea bilei (uşurează digestia) şi au proprietăţi uşor sedative, care le recomandă în tratamentul insomniilor şi migrenelor.

Infuzie

 Pentru uz extern şi intern se foloseşte sub formă de infuzie, preparată din 20 de grame de flori la un litru de apă, din care se bea o cană după fiecare masă. 


Florile de salcâm sunt un bun calmant

Proprietăţile terapeutice ale preparatelor din flori de salcâm dau posibilitatea intervenţiilor în tratarea multor boli, mai ales în afecţiunile sistemului nervos şi în boli digestive şi pulmonare. 

Sunt binecunoscute efectele antitusive, antispasmodice ale tractului respirator, emoliente ale secreţiilor bronşice, antiseptice, antinevralgice, calmante, uşor sedative etc.

Efectele vindecătoare ale florilor de salcâm se exercită la toate persoanele, indiferent de vârstă. 

Acţiunile asupra sistemului nervos se manifestă prin capacitatea de a linişti, de a calma şi de a tonifia organismul aflat în diferite stări nevrotice. 

Bune pentru depresivi

Produsele din flori de salcâm sunt utilizate în multe afecţiuni psihosomatice care apar drept consecinţe directe ale unor tensiuni sufleteşti:

- stări conflictuale frecvente, cu tendinţe de agresivitate şi criticism exagerat;

- accese de mânie şi iritabilitate psihică;

- crampe musculare de natură nervoasă;

- epuizare nervoasă şi a forţei fizice şi intelectuale, degradând până la insomnii, stări de anxietate şi depresie psihică prelungită;

- reacţii necontrolate la stări stresante, dureri de cap şi migrene pe fond de stres;

- tulburări de memorie, de echilibru şi de văz ajungând, în unele cazuri, la erupţii herpetice pe piele;

- tulburări de apetit, cu lipsa poftei de mâncare sau cu foame excesivă, produse de o stare de gol afectiv, respectiv o lipsă a „hranei sufleteşti“.


Din experienţe îndelungate s-a constatat că aceste afecţiuni ale sistemului nervos dereglat se pot trata prin:

- inhalarea parfumului florilor de salcâm, cu efecte liniştitoare asupra psihicului, recomandându-se scurte plimbări prin preajma salcâmilor înfloriţi;

- aromatizarea camerei de lucru şi de dormit a bolnavului cu buchete de flori proaspete;

- consumul unei infuzii din flori uscate (1 lingură la 200 ml apă clocotită) luată în 3 reprize pe zi, într-o cură de 3 săptămâni, înlocuind total apa de băut;

- consumul zilnic a unui macerat la rece din flori ţinute 2-3 zile în miere de albine, luând câte 3-5 linguriţe pe zi;

- tinctură din 20 de grame de flori uscate care se macerează în 100 de ml de alcool 700, timp de 10-14 zile, din care se iau zilnic de 2 ori câte 10 picături.

În tratament extern al bolilor sistemului nervos sunt recomandate băi generale cu extracte din flori.

Infuzie din flori de salcâm pentru arsurile de stomac

În tratamentul bolilor aparatului digestiv, de multă vreme este cunoscută acţiunea benefică a florilor de salcâm asupra gastritei hiperacide, mai ales cea apărută pe un fond de nervozitate, la acest efect contribuind glicozizii flavonici, care acţionează ca hipoacidifianţi.

Bune efecte se constată în combaterea arsurilor de stomac (pirozis), apărute mai ales noaptea, cu localizări retrosternale, datorate hiperacidităţii. De asemenea, sunt atenuate durerile în ulcerul gastric şi duodenal, în gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestii după mese copioase cu alimente grase, în insuficienţă hepatică, crampe abdominale şi hernie hiatală. La copii, florile de salcâm pot avea efecte benefice în diareea acidă sau vărsături de lapte, precedate de agitaţie.

Tratamentele acestor boli digestive se pot face cu încredere, folosind o infuzie din amestec, în părţi egale, cu flori de salcâm şi frunze de dud bogate în carbonat de calciu cu efecte alcalinizante, de reducere a hiperacidităţii gastrice; se ia o linguriţă din amestec la 250 de ml de apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale, în cure de lungă durată.

Ceaiul de salcâm combate bolile pulmonare

În cursul zilei, în locul apei potabile sau a sucurilor, este recomandat să se consume apă din flori de salcâm (o mână de flori uscate se macerează la rece, minim 8 ore, într-un litru de apă curată de izvor).

În bolile aparatului respirator, florile de salcâm sunt eficiente la combaterea tusei convulsive şi astmatice, răceli, viroze, a răguşelii, în infecţii acute ale căilor respiratorii, astm bronşic etc. 

Tratamentul acestor afecţiuni se face cu ceai din flori de salcâm care acţionează asemănător cu supa de pasăre ce s-a dovedit a fi un aliment cu mare valoare nutritivă dar şi cu deosebită eficienţă în reducerea proceselor inflamatorii, calmarea tusei, a strănutului şi a secreţiilor nazale. Este demn de subliniat, că în cazul bolilor pulmonare nu să se neglijeze consumul ceaiul de salcâm, iar ca alimentaţie să se consume supe de pasăre, cel puţin la o masă pe zi.

Tamponări cu infuzie pe dintele cariat

Datorită conţinutului ridicat în flavone şi robinozide, infuzia din flori de salcâm acţionează cu efecte diuretice, antiinflamatoare, de reducere a conţinutului de uree din sânge şi de calmare a durerilor reumatice sau a nevralgiilor dentare.

În afecţiunile dermatologice se folosesc florile uscate şi pulverizate care se pun pe răni provocate de arsuri şi pe furuncule sau se aplică prişniţe (cataplasme) preparate din 3 părţi miere de salcâm, o parte făină de grâu, schimbate la intervale de 10-12 ore.

Tot extern se foloseşte infuzia din flori pentru spălături vaginale în caz.


luni, 22 februarie 2010

Florile de tei



Proprietatile vindecatoare ale teiului sunt cunoscute inca din vechime, cand se foloseau in scopuri medicinale coaja, frunzele si seva, iar mai tarziu au inceput sa fie intrebuintate si florile. La noi, prezinta interes terapeutic numai florile de la trei specii: teiul rosu, teiul alb si teiul cu frunza mare.


Florile de tei au efect emolient (mucilagii) şi antiinflamator (triterpene), care, alături de acţiunile expectorantă şi behică, diaforetică (farnesol), febrifugă şi imunostimulatoare (poliholozide) sunt utilizate mai ales în afecţiuni respiratorii (faringită, laringită, traheită, bronşită, astm bronşic, tuse de diverse cauze, viroze respiratorii).



In tratamentele cosmetice infuzia de tei (500 ml apa si 6o g tei) e indicata sub forma de comprese pentru catifelarea si intretinerea frumusetii, tineretii si prospetimii tenului, dar si tratamentul tenurilor iritate ca urmare asupra solicitarilor sistemului nervos. Compresele cu infuzie de flori de tei in amestec cu flori de albastrele sunt recomandate in cazul cearcanelor; tinandu-se pe pleoape 10-15 minute inainte de culcare. Pentru hranirea si inviorarea tenurilor ofilite se aplica urmatoarea masca compusa din: 4 linguri infuzie de tei, 1 lingura rasa de lapte praf, 1 lingura rasa de tarate de grau. Se amesteca pana se obtine o pasta care se mentine pe fata 10-15minute, scotandu-se cu infuzia de tei.Sunt antispastice (prin flavone) şi sedative (prin farnesol acetilat), florile de tei regenerează psihic şi mental, fiind utile în tulburările neuropsihice (nevroze, anxietate, insomnie, agitaţie), inclusiv cu manifestări somatoforme: tulburări de motilitate biliară, simptome cardiace (palpitaţii, dureri precordiale, dispnee), cefalee (inclusiv migrene). 
Fiind şi diuretice, sunt utile în afecţiunile urinare (mai ales când există un fond de agitaţie şi insomnie şi/sau o afecţiune respiratorie asociată).

Proprietati terapeutice
Teiul are actiune sudorifica, antitermica, emolienta si expectoranta. Se recomanda in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite, deoarece stimuleaza transpiratia si ajuta la scaderea febrei. De asemenea, florile de tei (datorita mucilagiilor) reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. Continutul de ulei volatil confera florilor de tei proprietati neurosedative si antispastice, fiind utilizate ca sedative in insomnii, stari anxioase si iritabilitate. Intern, planta se utilizeaza sub forma de infuzie: o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se beau 3-4 ceaiuri caldute pe zi indulcite cu miere de albine. Pentru efectul sedativ, se bea o cana cu o jumatate de ora inainte de culcare.

duminică, 21 februarie 2010

Alergiile: 4 remedii la tine acasa


Alergiile reprezinta o reactie a organismului propriu, manifestata ca raspuns la interactiunea lui cu anumiti factori din mediu. 

Ea este o reactie anormala, disproportionata si mult exagerata a sistemului imunitar, care ne semnaleaza ca e timpul sa luam masuri de urgenta.


Principalul anotimp declansator de alergii este primavara, cand, odata cu trezirea naturii la viata, aerul pe care il respiram se umple de alergeni.

Insa nu te culca pe-o ureche, caci odata cu venirea toamnei, alti alergeni te pandesc, asa ca e bine sa fii pregatita mereu.

Tratamentul de specialitate se impune in absolut toate cazurile de semnalare a unei alergii severe, insa, pe langa medicatia prescrisa de alergolog, ne putem ajuta organismul sa lupte mai eficient cu alergia prin intermediul acestor remedii, chiar la noi acasa:

Ai mancarimi puternice si/sau urticarie.
Daca nu ai apucat inca sa ajungi la medic, uita-te cu atentie in jur. Depisteaza eventualele cauze si stai departe de ele, pana la consultul de specialitate.

De multe ori este dificil de pus un diagnostic foarte exect privitor la tipul de alergie de care suferi daca te duci la medic stranutand din 10 in 10 secunde, cu nasul curgand, plina de eczeme si cu simptome de sufocare!

Ai gatul inflamat si dificultati in respiratie?
Gatul inflamat are numeroase cauze declansatoare, insa pana sa fii sigura ca este vorba de o alergie, ai la indemana un remediu destul de simplu: gargara cu apa calduta, in care ai dizolvat sare. Ajuta la diminuarea inflamatiei, fara efecte secundare.

Te mananca nasul, ochii si pielea de pe fata?
Poti suferi de "alergia de fan", chiar daca nu e primavera.

Ea se manifesta si toamna, odata cu caderea frunzelor si a pufului prezent pe ele. Ceea ce poti face pana sa ajungi la medic este sa iei antihistaminice usoare, pentru ameliorarea mancarimii.

Nu uita sa ii spui medicului de specialitate de ele, pentru a stii ca simptomele se manifestau mult mai virulent.

Incepi sa stranuti in preajma animalelor?
Cel mai probabil ai alergie la parul de animal, insa pentru a fi sigura si a nu induce medicul in eroare, fa cateva probe. Mergi la mai multe persoane care au animale si vezi exact daca ai reactii la pisica, la caine sau la alt animal.

De multe ori alergia la par de animal se confunda cu cea la praf, stiind ca in casele cu animale este mai mult praf, adus de ele pe labute, cand vin de afara.

Trateaza-te cu piper


Parca toata lumea in jurul tau sufera de cate o afectiune de sezon. Colegele tusesc, stranuta sau au migrene, iar tu te-ai saturat de pastile, chinuindu-te sa previi gripa sau raceala. 

Cauta de data aceasta in camara, unde bobitele mici de piper te pot ajuta sa faci fata cu brio multor afectiuni.

Piperul este regele condimentelor. In toata lumea se consuma anual tone de piper, de toate soiurile: negru, alb, rosu, cu bob rotund sau cu bob lung. Fructele piperului contin un alcaloid piperin cu un gust picant iute.

Insa el nu numai ca schimba radical gustul oricarui preparat, imprumutandu-i din savoarea inconfundabila, insa te poate ajuta si in tratarea urmatoarelor afectiuni:

Indigestie
Ai mancat o masa copioasa insa acum simti ca stomacul tau sta cu susul in jos? Inghite 2-3 boabe de piper negru cu o ceasca de ceai de sunatoare. Iti va linisti stomacul in mai putin de un sfert de ora.

Balonare
Ai probleme de tranzit intestinal insa nu te poti abtine sa nu consumi varza, vinete sau fasole? Iti poti linisti oarecum stomacul daca inghiti 4 boabe de piper negru si bei cu inghitituri mici o ceasca de ceai de marar.

Sensibilitate crescuta la frig
Anotimpul rece se mentine ca un cosmar pentru tine? Nu si daca vreme de o saptamana, la fiecare masa, consumi 2 varfuri de cutit de praf de piper negru, macinat.

Guturai
Ai reusit sa te alegi cu un guturai de toata frumusetea. Ei bine, vei scapa mult mai repede de el daca vei pune intr-o cana fierbinte de ceai de cimbrisor 2 varfuri de cutit de piper negru macinat. Bea acest ceai cu inghitituri mici si vei simti imediat efectele.

Tuse
Tusesti de nu mai poti respira si te-ai saturat de siropuri si pastile. Pune la macerat 3 zile intr-o sticla de 0,5 litri de alcool 4 linguri de piper macinat. Din acest macerat ia o lingurita si amestec-o cu niste ceai. Ia inghitituri mici de cate ori simti ca o sa incepi o repriza de tuse. Efectul este cel de anesteziere a gatului si de calmare a lui.

Astenie de primavara
Afara e frig, mohorat, iar tonusul tau este la pamant. Prepara-ti o omleta cu piper din belsug. Vei simti ca energia ta ajunge din nou la cote rezonabile.

Reumatism
Articulatiile tale au devenit dureroase, odata cu scaderea temperaturilor de afara. Prepara-ti o tinctura din alcool si piper negru si maseaza-ti zonele dureroase. Piperul ajuta articulatiile, incalzindu-le si facandu-le mai elastice.

Vitiligo
Pacientii cu deficienta de pigmentare se pot trata acum cu ajutorul unor substante extrase din piperul negru.

In timpul experientelor recente efectuate, oamenii de stiinta au studiat modul in care utilizarea alcaloidei numita piperin. S-a descoperit ca utilizarea piperinului reface si intensifica pigmentarea petelor albe ale pielii, dandu-i o nuanta maronie, deschisa.

INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR PRIN ALIMENTATIE



La baza unui sistem imunitar echilibrat sta in primul rand alimentatia care trebuie orientata inca din copilarie si urmarita de-a lungul intregii vieti ca sa fie cat mai sanatoasa.


Un copil care este invatat sa manance multe dulciuri, lapte de vaca pasteurizat, margarina si multi cartofi prajiti nu poate avea un sistem imunitar sanatos.

Pentru ca organismul sa aiba o buna imunitate trebuie ca alimentatia sa fie cat mai echilibrata, bazata pe multe fructe si legume proaspete, branza de vaci, produse lactate fermentate (iaurt, lapte batut) si cereale integrale.

Este recomandata reducerea cantitatii de sare din alimentatie si evitarea prajelilor in grasime incinsa.
Daca totusi aceste prajeli se fac, sunt recomandate grasimile cu grad redus de nesaturare.
Deasemeni vor fi evitate prajelile pe carbuni incinsi si afumaturile, ele creind grave dezordini imunitare.

Intrucat zaharul este un inhibitor al imunitatii este recomandata evitarea sau excluderea lui din alimentatie (eventual inlocuirea lui cu miere).
Se mai recomanda eliminarea din alimentatie a grasimilor animale de tip slanina, untura, osanza, a margarinelor si a conservelor.

Sunt contraindicate bauturile alcoolice si bauturile carbogazoase.
Pentru cei care nu sunt vegetarieni este recomandata carnea de pui, peste si eventual vitel sau vaca dar in cantitati mici si fara excese.

Pentru intarirea imunitatii celulare sunt recomandate legumele si fructele de culoare verde cum ar fi: varza, broccoli, ardei grasi, gulii, fasole verde, patrunjel, kiwi, struguri, pere verzi, etc.

Pentru intarirea imunitatii umorale si implicit cresterea numarului de anticorpi sunt preferate legumele si fructele portocalii cum ar fi: morcovii, bostanul portocaliu, portocalele, mandarinele, caisele, etc.

Pentru echilibrarea sistemului limfatic sunt preferate legumele si fructele de culoare galbena cum ar fi: rosii galbene, banane, mere galbene, lamai, etc.

Salatele de legume - pot contine in plus ceapa sau usturoi (stimulatoare ale suprarenalelor si cu efect antibiotic), nuci, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui sau susan. La salate se adauga ulei de masline presat la rece.

Referitor la iaurt, trebuie remarcat ca el reprezinta un antibiotic natural care prin faptul ca determina cresterea de limfocite T si B in organism este un bun stimulator imunitar. El regleaza flora microbiana din intestin avand si prorietati antitumorale.
Iaurtul poate fi nmbogatit cu fulgi de ovaz, sau de secara si servit la micul dejun.

In ceea ce priveste painea este recomandata cea de secara, graham sau painea neagra.

Mai pot fi folositoare:
-Cura cu germeni de grau - reprezinta un bun stimulator imunitar. Se pot face cure de cate o luna primavara si toamna ( minim cate 100 g germeni de grau pe zi )
-Cura cu polen de albine - 2,3 cure pe an. Se iau 3,4 lingurite de polen pe zi, inaintea celor trei mese principale. Polenul, prin cele 50 de substante active ce le contine intareste nu numai sistemul imunitar ci si intregul organism, franand procesul de imbatranire.


INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR PRIN FITOTERAPIE

Vor fi puse in evidenta cele mai semnificative plante stimulatoare ale imunitatii celulare si ale imunitatii umorale, care pot fi usor procurate.

-CATINA - fructe de culoare portocalie
Reprezinta un puternic stimulator imunitar, un puternic tonifiant al sistemului nervos si un vitaminizant de exceptie.

-GALBENELELE - flori de culoare galben portocalie ce
contin flavonoizi, carotenoide, substante amare, vitamina C ,etc.
Este modulator al sistemului imunitar cu proprietati antivirale, antiumorale, antifungice si antiinflamatoare. Are actiune bacteriana si cicatrizanta.

-MACESE - fructe, achene paroase inchise intru-un receptacul rosiatic, carnos.
Continutul ridicat de vitamina C si a altor substante asigura functionarea normala a glandelor endocrine, creierului, cordului, ficatului si splinei.
Reprezintc un complex de vitamine, cel mai bogat in vitamina C si tonic de exceptie al sistemului imunitar.

-MUGURI DE PIN - prin stimularea timusului creste viteza de reactie a organismului fata de virusi si alte substante straine aparute in organism.Intareste sistemul imunitar.

-FRUNZE DE DUD - bogate in acid aspartic, arginina si betacaroten stimuleaza puternic imunitatea. Echilibreaza pancreasul si suprarenalele fiind indicate in diabet si tulburari de maetabolism.

-COADA CALULUI - stimuleaza suprarenalele, rinichii, si
paratiroidele. Este antimicrobian, desinfectant urinar,expectorant, diuretic, remineralizant si modulator imunitar.

-TREI FRATI PATATI - este diuretic, depurativ, antialergic si reglator al sistemului imunitar. Este un excelent eliminator al toxinelor.

-SANZIENELE GALBENE SAU DRAGAICA - este un echilibrator
al sistemului endocrin, echilibrator al sistemului limfatic si modulator al sistemului imunitar. Are proprietati depurative, diuretice si laxative fiind un bun detoxifiant.

-SUNATOARE - este bacteriostatic, antivirotic, antifungic, antidepresiv. Este un antiinflamator al cailor bronsice si genitourinare cu efecte deosebite in hepatite, colite, etc.
Poate distruge microorganismele ce se gasesc in mucoasa gastro-intestinala sau pe tegumente. Este un bun modulator al imunitatii, antihemoroidal si cicatrizant de exceptie.

-ECHINACEA - stimulator al chakrei anahata si al timusului, are proprietati antivirale, antialergice, antifungice contribuind la marirea capacitatii de aparare a organismului. Are efecte deosebite in
tratamentul starilor gripale, febrile si al infectiilor la nivelul pielii.

Mai sunt si multe alte plante au efect deosebit de puternic in intarirea sistemului imunitar dintre care mai amintesc ; GINGSENGUL (planta adaptogena de o deosebita valoare care normalizeaza functiile organismului, mareste capacitatea de adaptabilitate naturala si stimuleazc apararea imuna), YUCCA
SHIDIGERA (un puternic detoxifiant si modulator imunitar), VASCUL (VASCUM ALBUM - stimulator al timusului), etc.

Remarca: Vascul se consuma sub forma de macerat si este contraindicat in leziuni ale inimii sau in accidente cerebrale

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails