sâmbătă, 6 martie 2010

Fulgii de ovaz a very healthy thing:)


Fulgii de ovaz si cerealele contin antioxidanti care ajuta la formarea vitaminei E. Acesti antioxidanti inhiba sinteza colesterolului si mai nou s-a descoperit ca reduce nivelul de colesterol.
Asa cum mentionam anterior cresterea nivelului de colesterol este implicata in aparitia multor afectiuni cardiovasculare. 
Fulgii de ovaz, ca orice alti agenti de reducere a nivelului de colesterol sunt o parte importanta dintr-o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre, dar la care exercitiile sunt bine-venite. 

Poti observa si singur beneficiile consumului de fulgi de ovaz numai daca consumi zilnic cate o jumatate de cana. De exemplu poti servi la micul dejun fulgi de ovaz cu lapte, este o combinatie ideala. Laptele iti asigura minerale importante, iar fulgii de ovaz fibre care grabesc instalarea senzatiei de satietate.

Persoanele care consuma cat mai mult ovaz prezinta mai putine riscuri de a dezvolta boli de inima. 

Substantele fotochimice din ovaz au, de asemenea, proprietati care lupta impotriva cancerului.

Ovazul este o sursa buna de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu. De asemenea, ovazul este o sursa buna de proteine.

Daca vrei ca fulgii de ovaz sa fie mai gustosi, amesteca fulgii de ovaz cu lapte, nu cu apa. In acest fel vei avea parte de mai mult calciu si proteine. De asemenea, daca vei pune fructe in fulgii de ovaz, gustul lor de va atrage mai mult.

Eu asa fac si chiar incep sa-mi placa neam-neam:)

joi, 4 martie 2010

Macesul, protector impotriva racelii si gripei


Cunoscut sub denumirea latina de Rosa canina, macesul este folosit din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale medicinale deosebite. Originar din regiunile temperate, unde legende grecesti ii atribuie chiar apelativul de "sangele lui Adonis", este folosit in medicina antica de persieni, greci, chinezi, romani si arabi cat si in medicina moderna, care descopera in fructele de maces cea mai bogata sursa de vitamina C dintre plantele cunoscute (1700-2000mg la 100g fruct uscat), precum si o sursa importanta de antioxidanti.

Constituenti esentiali

Lycopen, acizi grasi esentiali, compusi glicozidici (cu efect antireumatic), beta caroten, polifenoli, antociani, bioflavonoide, pectina, glucide, resine, citrati, tanin, acid malic si citric, magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, selenium, sulf, zinc, vitamine: C, A, B2, B3, B5, D, E si K.

Care sunt indicatiile sale?

Antianemic, antioxidant, antidiareic, antireumatismal, litotriptic renal, stomahic, antiinflamator, imunostimulent, antidiabetic, hipoglicemiant, antigripal, tonic vascular.

In ce afectiuni este recomandat?

- Prin continutul sau foate mare de vitamina C este indicat in racela, gripa, si pneumonie, anemie si oboseala cronica.
- Bogatia de substante antioxidante il face deosebit de util in caz de stimulare a imunitatii, fiind un bun regenerant, cicatrizant, preventiv tumoral si avand efect antiimbatranire.
- Frunzele, florile si fructele, avand caracter astringent sunt utile in caz de diaree si sunt adjuvante in dizenterie.
- Are si proprietati laxative si diuretice, fiind util in caz de litiaza renala precum si disfunctii ale vezicii biliare. Prin proprietatile antiinflamatorii este indicat in cistite, pielonefrite si infectii biliare.
- Continutul sau crescut in flavonoide si vitamina C face sa fie folosit in afectiuni ale vaselor de sange ca: fragilitate capilara, varice, tromboflebita (adjuvant) cat si in afectiuni cardiovasculare (ateroscleroza); continutul crescut in antociani face sa fie recomandat in diabetul de tip 2.
- Prin calitatile sale depurative si continutul bogat in compusi glicozidici, este util in caz de artrita, si reumatism. Studii efectuate la departamentul de biochimie al spitalului Gentoffe din Copenhaga, efectuate asupra bolnavilor reumatici suferind de limitarea miscarilor si dureri articulare cronice (gonartroza, coxartroza) au relevat ca in urma a 6 luni de tratament, toti cei care au primit pulbere de fructe de maces ca tratament alternativ, au avut rezultate semnificativ mai bune (scaderea si disparitia durerii si mobilitate crescuta) comparativ cu cei care au primit tratamentul standard.

Uleiul din fructe de maces

Putin cunoscut si comercializat, uleiul din fructe de maces este foarte bogat in vitaminele A si C si are un efect puternic de tonifiere asupra capilarelor sanguine si a tesutului conjunctiv. Este folosit ca antiseptic, antiinflamator cat si pentru calitatile sale astringente. Era cunoscut si utilizat in trecut, pentru tratarea plagilor, arsurilor sau iritatiilor la nivelul pielii. Fiind bogat in vitamina C este un foarte bun emolient, fiind inclus in diferite creme protectoare ale pielii.

Mod de administrare

- Pulberea de macese, obtinuta prin macinarea fina a fructelor de maces.
- Maceratul din frunze, flori sau fructe de maces.
- Decoctul de fructe sau seminte de maces.
- Siropul din fructe de macese, gemuri, jeleuri, pasta din fructe de macese.
- Uleiul din fructe de maces.

Precautii, contraindicatii

Nu exista contraindicatii ale folosirii fructelor de maces in tratament ori ca aliment. S-a constatat insa ca, persoanele alergice pot face reactii alergice severe si chiar crize de astm bronsic la contactul cu perisorii mici ce se gasesc in fructele de maces, de aceea se recomanda evitarea contactului cu acestea, in cazul bolnavilor alergici.
PS. Daca incercati sa beti ceai din maces faceti o pauza dupa 3 zile de utilizare!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails