luni, 22 februarie 2010

Florile de tei



Proprietatile vindecatoare ale teiului sunt cunoscute inca din vechime, cand se foloseau in scopuri medicinale coaja, frunzele si seva, iar mai tarziu au inceput sa fie intrebuintate si florile. La noi, prezinta interes terapeutic numai florile de la trei specii: teiul rosu, teiul alb si teiul cu frunza mare.


Florile de tei au efect emolient (mucilagii) şi antiinflamator (triterpene), care, alături de acţiunile expectorantă şi behică, diaforetică (farnesol), febrifugă şi imunostimulatoare (poliholozide) sunt utilizate mai ales în afecţiuni respiratorii (faringită, laringită, traheită, bronşită, astm bronşic, tuse de diverse cauze, viroze respiratorii).



In tratamentele cosmetice infuzia de tei (500 ml apa si 6o g tei) e indicata sub forma de comprese pentru catifelarea si intretinerea frumusetii, tineretii si prospetimii tenului, dar si tratamentul tenurilor iritate ca urmare asupra solicitarilor sistemului nervos. Compresele cu infuzie de flori de tei in amestec cu flori de albastrele sunt recomandate in cazul cearcanelor; tinandu-se pe pleoape 10-15 minute inainte de culcare. Pentru hranirea si inviorarea tenurilor ofilite se aplica urmatoarea masca compusa din: 4 linguri infuzie de tei, 1 lingura rasa de lapte praf, 1 lingura rasa de tarate de grau. Se amesteca pana se obtine o pasta care se mentine pe fata 10-15minute, scotandu-se cu infuzia de tei.Sunt antispastice (prin flavone) şi sedative (prin farnesol acetilat), florile de tei regenerează psihic şi mental, fiind utile în tulburările neuropsihice (nevroze, anxietate, insomnie, agitaţie), inclusiv cu manifestări somatoforme: tulburări de motilitate biliară, simptome cardiace (palpitaţii, dureri precordiale, dispnee), cefalee (inclusiv migrene). 
Fiind şi diuretice, sunt utile în afecţiunile urinare (mai ales când există un fond de agitaţie şi insomnie şi/sau o afecţiune respiratorie asociată).

Proprietati terapeutice
Teiul are actiune sudorifica, antitermica, emolienta si expectoranta. Se recomanda in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite, deoarece stimuleaza transpiratia si ajuta la scaderea febrei. De asemenea, florile de tei (datorita mucilagiilor) reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. Continutul de ulei volatil confera florilor de tei proprietati neurosedative si antispastice, fiind utilizate ca sedative in insomnii, stari anxioase si iritabilitate. Intern, planta se utilizeaza sub forma de infuzie: o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se beau 3-4 ceaiuri caldute pe zi indulcite cu miere de albine. Pentru efectul sedativ, se bea o cana cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails