joi, 4 martie 2010

Macesul, protector impotriva racelii si gripei


Cunoscut sub denumirea latina de Rosa canina, macesul este folosit din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale medicinale deosebite. Originar din regiunile temperate, unde legende grecesti ii atribuie chiar apelativul de "sangele lui Adonis", este folosit in medicina antica de persieni, greci, chinezi, romani si arabi cat si in medicina moderna, care descopera in fructele de maces cea mai bogata sursa de vitamina C dintre plantele cunoscute (1700-2000mg la 100g fruct uscat), precum si o sursa importanta de antioxidanti.

Constituenti esentiali

Lycopen, acizi grasi esentiali, compusi glicozidici (cu efect antireumatic), beta caroten, polifenoli, antociani, bioflavonoide, pectina, glucide, resine, citrati, tanin, acid malic si citric, magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, selenium, sulf, zinc, vitamine: C, A, B2, B3, B5, D, E si K.

Care sunt indicatiile sale?

Antianemic, antioxidant, antidiareic, antireumatismal, litotriptic renal, stomahic, antiinflamator, imunostimulent, antidiabetic, hipoglicemiant, antigripal, tonic vascular.

In ce afectiuni este recomandat?

- Prin continutul sau foate mare de vitamina C este indicat in racela, gripa, si pneumonie, anemie si oboseala cronica.
- Bogatia de substante antioxidante il face deosebit de util in caz de stimulare a imunitatii, fiind un bun regenerant, cicatrizant, preventiv tumoral si avand efect antiimbatranire.
- Frunzele, florile si fructele, avand caracter astringent sunt utile in caz de diaree si sunt adjuvante in dizenterie.
- Are si proprietati laxative si diuretice, fiind util in caz de litiaza renala precum si disfunctii ale vezicii biliare. Prin proprietatile antiinflamatorii este indicat in cistite, pielonefrite si infectii biliare.
- Continutul sau crescut in flavonoide si vitamina C face sa fie folosit in afectiuni ale vaselor de sange ca: fragilitate capilara, varice, tromboflebita (adjuvant) cat si in afectiuni cardiovasculare (ateroscleroza); continutul crescut in antociani face sa fie recomandat in diabetul de tip 2.
- Prin calitatile sale depurative si continutul bogat in compusi glicozidici, este util in caz de artrita, si reumatism. Studii efectuate la departamentul de biochimie al spitalului Gentoffe din Copenhaga, efectuate asupra bolnavilor reumatici suferind de limitarea miscarilor si dureri articulare cronice (gonartroza, coxartroza) au relevat ca in urma a 6 luni de tratament, toti cei care au primit pulbere de fructe de maces ca tratament alternativ, au avut rezultate semnificativ mai bune (scaderea si disparitia durerii si mobilitate crescuta) comparativ cu cei care au primit tratamentul standard.

Uleiul din fructe de maces

Putin cunoscut si comercializat, uleiul din fructe de maces este foarte bogat in vitaminele A si C si are un efect puternic de tonifiere asupra capilarelor sanguine si a tesutului conjunctiv. Este folosit ca antiseptic, antiinflamator cat si pentru calitatile sale astringente. Era cunoscut si utilizat in trecut, pentru tratarea plagilor, arsurilor sau iritatiilor la nivelul pielii. Fiind bogat in vitamina C este un foarte bun emolient, fiind inclus in diferite creme protectoare ale pielii.

Mod de administrare

- Pulberea de macese, obtinuta prin macinarea fina a fructelor de maces.
- Maceratul din frunze, flori sau fructe de maces.
- Decoctul de fructe sau seminte de maces.
- Siropul din fructe de macese, gemuri, jeleuri, pasta din fructe de macese.
- Uleiul din fructe de maces.

Precautii, contraindicatii

Nu exista contraindicatii ale folosirii fructelor de maces in tratament ori ca aliment. S-a constatat insa ca, persoanele alergice pot face reactii alergice severe si chiar crize de astm bronsic la contactul cu perisorii mici ce se gasesc in fructele de maces, de aceea se recomanda evitarea contactului cu acestea, in cazul bolnavilor alergici.
PS. Daca incercati sa beti ceai din maces faceti o pauza dupa 3 zile de utilizare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails