vineri, 19 februarie 2010

Sunt recomandate perioadele de post?



Postul este o parte integranta a multor religii: crestinismul, iudaismul, islamismul, prin urmare este foarte raspandit pe tot teritoriul lumii. De aici si necesitatea transarii acestei probleme: este sau nu benefic postul, din punctul de vedere al sanatatii organismului.

Trebuie să consumăm tot ce este util organismului, dar în aşa fel încât să nu avem nici carenţe, dar nici să facem excese. Posturile alimentare sunt metode foarte bune de vindecare a unor boli grave, declanşate de un regim nutritiv necorespunzător. În afară de purificarea şi dezintoxicarea organismului, alimentaţia de post contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a ţesuturilor şi la o creştere considerabilă a imunităţii. Totodată, scade concentraţia în proteine şi lipide din creier, precum şi doza de zaharuri din sânge şi urină şi, astfel, contribuie la remedierea principalelor boli, cum sunt cancerele, cardiopatiile, artritele, scleroza în plăci şi îmbătrânirea prematură.

Acesta este si motivul pentru care numai persoanele care isi doresc cu adevarat sa isi purifice trupul si sufletul inainte de Nasterea Domnului sunt sfatuite sa urmeze acest regim alimentar. Multe femei vad in fiecare post un motiv de a mai renunta la kilogramele in plus.

Adevarul este ca mancare de post nu prea tine de foame. Ati observat mai mult ca sigur ca simtiti nevoia sa mancati la fiecare cateva ore. Mai mult decat atat, nici realizarea preparatelor culinare nu este tocmai simpla, necesitand o imaginatie foarte bogata.

In anotimpul rece legumele nu mai au acelasi gust "de vara", cand aromele erau definite si ne delectam cu rosii coapte si zemoase, asezonate cu branza proaspata... Un joc al aromelor naturale, proaspete si imbietoare. Acum insa, savoarea minunatelor legume a palit considerabil, iar noi trebuie sa ne indreptam atentia catre alte feluri pe care sa le degustam cu cea mai mare placere posibila.

Ciuperci, morcovi si dovlecei, branza de soia si salata de varza, sunt doar cateva idei in materie de alimente de post. Nu trebuie uitate nici supele de legume, orezul cu ardei gras si ciuperci, vinete umplute, zacusca, mazare sau fasole verde cu usturoi si patrunjel.

Inca o veste buna care va poate incuraja: regimul de post scade colesterolul! Consumul de vegetale scade valoarea colesterolului la nivel sangvin si prin intermediul acestei alimentatii se asigura un tranzit intestinal mai bun.

Specialistii ne avertizeaza sa consumam cu precautie anumite alimente, cum ar fi margarina, un produs de baza pentru multi dintre cei care postesc in aceasta perioada. Trebuie retinut ca acest produs, pe care reclamele il recomanda pentru hrana copiilor, este unul artificial!

Concret, cum functioneaza postul la nivel chimic?
Din cauza lipsei unui aport energetic, organismul se vede fortat sa apeleze la propriile rezerve, dezintegrand grasimea din organism pentru a produce energie. Cu cat mai putin mananca o persoana, cu atat organismul apeleaza mai mult la rezervele de grasimi.

Detoxifierea e unul din argumentele folosite in promovarea ideii ca postul este benefic organismului. Detoxifierea este un proces natural prin care organismul neutralizeaza toxinele cu ajutorul colonului, ficatului, rinichilor, plamanilor sau pielii. Procesul este accelerat in timpul postului din doua motive: numarul toxinelor ingerate este mai mic si organismul are ocazia de a curata stocurile de toxine deja existente.

Un alt beneficiu al postului este procesul de vindecare, prin care se presupune ca trece organismul atunci cand evita anumite alimente. In timpul postului, energia este indepartata de sistemul digestiv (gradul de alimentare scazand) si este indreptata spre metabolism si sistemul imunitar. Procesul de vindecare este catalizat de efortul corpului de a cauta surse de energie. Prin urmare, structuri anormale in interiorul organismului – precum tumorile – nu mai au resurse sa creasca si sunt susceptibile de a fi dezintegrate. De asemenea, s-a constatat ca producerea proteinelor este mai eficienta in timpul postului, iar o eficienta mai ridicata in sinteza proteinelor este corelata cu o sanatate mai buna a organelor, tesuturilor si celulelor. Asa se explica de ce oamenii isi pierd apetitul in timpul gripelor, al racelilor sau al gastritelor – pentru a deturna procesul producerii de energie de la sistemul digestiv catre cel imunitar, ajutand astfel la autovindecarea organismului.

In cele din urma, cel mai studiat si argumentat beneficiu al postului este intinerirea organismului si cresterea expectantei de viata. Explicatiile care stau la baza acestui beneficiu sunt multiple: o rata metabolica mai lenta, o productie mai eficienta de proteine, un sistem imunitar imbunatatit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails