joi, 18 februarie 2010

Igiena somnului: reguli de baza




Unora dintre noi le este foarte simplu sa adoarma, imediat ce se pun cu capul pe o perna moale. Dar pentru altii, asta presupune un proces frustrant de invartire, sucire si uitat nervos la ceas. Chiar daca va treziti energici si gata sa infruntati ziua sau cu ochii rosii si terminati fizic, totul depinde de igiena somnului vostru. Igiena somnului este data de colectia de obiceiuri personale, care determina calitatea somnului.

Ce presupune in mediu propice pentru somn?
Intuneric. Evitati luminile, chiar si pe cele pentru noapte. Tineti fereastra acoperita cu jaluzele sau draperii.
Frig. Mentineti temperatura spatiului in care dormiti la un nivel la care veti avea nevoie de o patura sa va tina de cald.
Liniste. Sa adormiti si sa dormiti tot timpul sunt lucruri usoare, daca aveti liniste. Folositi dopuri pentru urechi, daca nu depinde de voi nivelul zgomotului.
Confort. Asigurati-va ca dormiti pe saltele confortabile. O saltea buna va sustine spatele si nu va veti trezi teapan sau cu dureri matinale.

Ce inseamna un bun somn de noapte?
un somn neintrerupt;
un somn reconfortant;
un somn adanc;
o durata care functioneaza pentru propria personalitate (necesarul mediu pt. adulti este de 7,5 – 8 ore/ noapte).

Ce va impiedica sa aveti un somn bun?

1. Consumul de alcool inainte de culcare. Poate alcoolul va ajuta sa adormiti, dar cu costul calitatii. Acesta va fragmenta somnul, astfel incat nu va veti simti odihnit, nici chiar dupa o intreaga noapte in tara viselor.

2. Anumite medicamente. Unele medicamente au efecte secundare, asociate cu insomnia. Acest lucru se aplica si in cazul unor remedii naturiste. Cititi cu atentie materialul informativ si consultati-va cu medicul sau cu farmacistul!

Ce trebuie sa faceti ca sa adormiti mai usor?

Stabiliti un ritual pentru ora de somn. Acest lucru va trimite un indiciu organismului vostru la ora cand este momentul sa va asezati si sa adormiti. Un ritual nu inseamna neaparat un proces indelungat si poate presupune spalarea dintilor si cititul unei carti timp de 15 minute.

Pastrati un model regulat al programului de somn. Acest lucru permite ceasului biologic sa se ocupe de abilitatea de a adormi si va asigura ca veti fi alerti in momentele adecvate ale zilei. O metoda de setare a ceasului biologic este sa stati in lumina directa a soarelui timp de 15 minute, imediat dupa ce v-ati trezit dimineata. Corpul se va acomoda cu orele zilei.

Luati o gustare usoara inainte de culcare. Veti dormi linistiti toata noaptea, fara sa va treziti din cauza senzatiei de foame. Atentie! O masa grea inainte de culcare va crea dificultati si nu veti putea adormi.

Eliberati-va, seara. Faceti-va timp, seara, sa va relaxati mintea si corpul. Este aproape imposibil sa adormiti cu mintea plina de ganduri la probleme, decizii si recapitularea evenimentelor din cursul zilei. O minte calma, limpede este elementul esential pentru un organism relaxat.

Faceti o baie calduta inainte de a va baga in pat. Baile calde ridica temperatura corpului. Dupa baie, corpul se raceste si va da senzatia de somn.

Ce va impiedica sa adormiti?

Orele tarzii. Stand pana la ore tarzii din noapte riscati sa prindeti un nou val de energie, care va face mult mai greu procesul de adormire.

Consumul unei mese bogate sau grele inainte de culcare. Arsuri, indigestie si nevoia de a merge la baie, toate sunt nefaste si ajung sa va distruga somnul.

Desfasurarea altor activitati in pat, in afara de somn (privitul la TV, muncitul, etc.). Daca va angajati si la alte lucruri in pat, in afara de somn si sex, creierul nu va mai recunoaste indiciile corpului, care va indruma sa mergeti la somn.

Consumul de cafeina inainte de culcare. Cafeina este un stimulent si va va tine treaz.

Fumatul. Nicotina din tigari este un stimulent si va interactiona cu abilitatea organismului de a adormi.

Exercitiile practicate inainte de culcare. Exercitiile sunt sanatoase si pot fi de folos, daca le practicati cu cateva ore inainte de culcare. Nu faceti exercitii inainte de a merge la somn, deoarece substantele produse pe cale naturala in urma activitatii sportive vor influenta negativ abilitatea de a adormi repede.

Incercarea fortata de a adormi. Daca nu puteti adormi dupa 30 de minute, este intelept sa va ridicati si sa faceti ceva care nu va stimuleaza. Obligandu-va sa stati intinsi nu faceti decat sa frustrati si mai tare organismul si sa va indepartati de obiectivul vostru.

Somnul de dupa-amiaza. Evitati sa dormiti ziua, deoarece dezechilibrati ritmul biologic al organismului. Atipind putin ziua aveti posibilitatea sa nu mai fiti asa de obositi seara si sa puteti sta pana mai tarziu. Daca nu mergeti la culcare la o ora rezonabila, va veti simti obositi a doua zi si veti recurge la un nou somn de dupa-amiaza, declansand un cerc vicios. Daca e nevoie sa dormiti ziua, dormiti mai putin de 1 ora si intotdeauna inainte de ora 15:00.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails