joi, 18 februarie 2010

Stresul – ce stim despre el?

Stresul, inamicul nostru cotidian? Inainte de a folosi mijloace dure pentru a-l alunga, folositi-va o parte din timpul vostru pentru a-l cunoaste si veti vedea ca stresul are si partile lui bune.
Exista stres bun si stres rau

Adevarat. Nu trebuie sa uitati ca stresul este un fenomen util si normal. Vorbim despre un stres bun atunci cand acesta permite cresterea atentiei si stimuleaza performanta. Este cazul competitiilor sportive, care pot sa duca la o agitatie pozitiva.

Stresul se manifesta doar sub forma psihologica?

In fata stresului, organismul reactioneaza cam ca un reflex, in ma multe moduri. Simptomele pot sa fie psihologice – anxietate, agitatie, lipsa de incredre in sine, dificultati de concentratie. Dar pot fi si fizice si chiar comportamentale. Stresul poate sa genereze tensiuni musculare, dificultati in a lega relatii, balbaiala etc.

Gestionarea stresului este diferita in functie de persoana

Adevarat. Nivelul stresului variaza enorm de la o persoana la alta. O anumita situatia poate sa fie stresanta pentru anumiti oameni si relaxanta pentru altii. Depinde de natura si nivelul de toleranta a fiecaruia.

Este posibil sa prevenim stresul

Da, este perfect posibil sa invatam sa gestionam anumite situatii care pot fi stresante. Deseori, un ajutor organizatoric si cateva gesturi antistres potsa fie mai mult decat suficiente pentru a ne regasi viata relaxanta. Asa ca inainte sa va aruncati asupra medicamentelor, incercati altceva.

Un exercitiu simplu si eficace pe care putem sa-l facem oricand: presati punctul care se gaseste la incheietura mainii, apoi faceti mici miscari circulare timp de un minut.

Alimentatia joaca un rol minor in prevenirea stresului

Fals. Pentru a lupta impotriva stresului zilnic, este important sa avem o igiena de viata ireprosabila. Fructe, legume si alte proteine sunt indispensabile pentru a fi in forma. ALimentele bogate in magneziu trebuie sa fie nelipsite. Acest pretios mineral favorizeaza transmiterea fluxului nervos la creier. Asa ca nu ezitati sa adaugati in meniu ciocolata neagra si cereale integrale.

Suplimentele alimentare sunt eficiente

Da. Atunci cand stresul este dificil de suportat, o cura de vitamine si de minerale sub forma suplimentelor poate sa se dovedeasca eficace. Ganditi-va deci la cele compuse cu magneziu si vitamina B6, perfecte pentru combaterea stresului. Daca va simtiti deprimat, omega 3 poate sa va ajute fara probleme.

Anxioliticele sunt cele mai eficace

Nu este chiar asa. Nu intotdeauna este bine sa folosim anxioliticele pentru a alunga stresul. De ce sa nu va intoarceti atentia asupra homeopatiei sau fitopatiei? Datorita curelor naturale este mai simplu sa va regasiti echilibrul. Bineinteles, daca simptomele persista, adresati-va medicului.

Rutina, inamicul stresului

O, da! Avand puncte de reper pe care sa ne putem baza, rutina poate sa ajute in evitarea stresului si anxietatii. Pentru a fi serena, este esential sa avem un ritm de viata regulat, favorizand mesele la ore fixe si culcatul in fiecare zi la aceeasi ora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails