La baza unui sistem imunitar echilibrat sta in primul rand alimentatia care trebuie orientata inca din copilarie si urmarita de-a lungul intregii vieti ca sa fie cat mai sanatoasa.
Un copil care este invatat sa manance multe dulciuri, lapte de vaca pasteurizat, margarina si multi cartofi prajiti nu poate avea un sistem imunitar sanatos.
Este recomandata reducerea cantitatii de sare din alimentatie si evitarea prajelilor in grasime incinsa.
Daca totusi aceste prajeli se fac, sunt recomandate grasimile cu grad redus de nesaturare.
Deasemeni vor fi evitate prajelile pe carbuni incinsi si afumaturile, ele creind grave dezordini imunitare.
Intrucat zaharul este un inhibitor al imunitatii este recomandata evitarea sau excluderea lui din alimentatie (eventual inlocuirea lui cu miere).
Se mai recomanda eliminarea din alimentatie a grasimilor animale de tip slanina, untura, osanza, a margarinelor si a conservelor.
Sunt contraindicate bauturile alcoolice si bauturile carbogazoase.
Pentru cei care nu sunt vegetarieni este recomandata carnea de pui, peste si eventual vitel sau vaca dar in cantitati mici si fara excese.
Pentru intarirea imunitatii celulare sunt recomandate legumele si fructele de culoare verde cum ar fi: varza, broccoli, ardei grasi, gulii, fasole verde, patrunjel, kiwi, struguri, pere verzi, etc.
Pentru intarirea imunitatii umorale si implicit cresterea numarului de anticorpi sunt preferate legumele si fructele portocalii cum ar fi: morcovii, bostanul portocaliu, portocalele, mandarinele, caisele, etc.
Pentru echilibrarea sistemului limfatic sunt preferate legumele si fructele de culoare galbena cum ar fi: rosii galbene, banane, mere galbene, lamai, etc.
Salatele de legume - pot contine in plus ceapa sau usturoi (stimulatoare ale suprarenalelor si cu efect antibiotic), nuci, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui sau susan. La salate se adauga ulei de masline presat la rece.
Referitor la iaurt, trebuie remarcat ca el reprezinta un antibiotic natural care prin faptul ca determina cresterea de limfocite T si B in organism este un bun stimulator imunitar. El regleaza flora microbiana din intestin avand si prorietati antitumorale.
Iaurtul poate fi nmbogatit cu fulgi de ovaz, sau de secara si servit la micul dejun.
In ceea ce priveste painea este recomandata cea de secara, graham sau painea neagra.
Mai pot fi folositoare:
-Cura cu germeni de grau - reprezinta un bun stimulator imunitar. Se pot face cure de cate o luna primavara si toamna ( minim cate 100 g germeni de grau pe zi )
-Cura cu polen de albine - 2,3 cure pe an. Se iau 3,4 lingurite de polen pe zi, inaintea celor trei mese principale. Polenul, prin cele 50 de substante active ce le contine intareste nu numai sistemul imunitar ci si intregul organism, franand procesul de imbatranire.
INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR PRIN FITOTERAPIE
Vor fi puse in evidenta cele mai semnificative plante stimulatoare ale imunitatii celulare si ale imunitatii umorale, care pot fi usor procurate.
-CATINA - fructe de culoare portocalie
Reprezinta un puternic stimulator imunitar, un puternic tonifiant al sistemului nervos si un vitaminizant de exceptie.
-GALBENELELE - flori de culoare galben portocalie ce
contin flavonoizi, carotenoide, substante amare, vitamina C ,etc.
Este modulator al sistemului imunitar cu proprietati antivirale, antiumorale, antifungice si antiinflamatoare. Are actiune bacteriana si cicatrizanta.
-MACESE - fructe, achene paroase inchise intru-un receptacul rosiatic, carnos.
Continutul ridicat de vitamina C si a altor substante asigura functionarea normala a glandelor endocrine, creierului, cordului, ficatului si splinei.
Reprezintc un complex de vitamine, cel mai bogat in vitamina C si tonic de exceptie al sistemului imunitar.
-MUGURI DE PIN - prin stimularea timusului creste viteza de reactie a organismului fata de virusi si alte substante straine aparute in organism.Intareste sistemul imunitar.
-FRUNZE DE DUD - bogate in acid aspartic, arginina si betacaroten stimuleaza puternic imunitatea. Echilibreaza pancreasul si suprarenalele fiind indicate in diabet si tulburari de maetabolism.
-COADA CALULUI - stimuleaza suprarenalele, rinichii, si
paratiroidele. Este antimicrobian, desinfectant urinar,expectorant, diuretic, remineralizant si modulator imunitar.
-TREI FRATI PATATI - este diuretic, depurativ, antialergic si reglator al sistemului imunitar. Este un excelent eliminator al toxinelor.
-SANZIENELE GALBENE SAU DRAGAICA - este un echilibrator
al sistemului endocrin, echilibrator al sistemului limfatic si modulator al sistemului imunitar. Are proprietati depurative, diuretice si laxative fiind un bun detoxifiant.
-SUNATOARE - este bacteriostatic, antivirotic, antifungic, antidepresiv. Este un antiinflamator al cailor bronsice si genitourinare cu efecte deosebite in hepatite, colite, etc.
Poate distruge microorganismele ce se gasesc in mucoasa gastro-intestinala sau pe tegumente. Este un bun modulator al imunitatii, antihemoroidal si cicatrizant de exceptie.
-ECHINACEA - stimulator al chakrei anahata si al timusului, are proprietati antivirale, antialergice, antifungice contribuind la marirea capacitatii de aparare a organismului. Are efecte deosebite in
tratamentul starilor gripale, febrile si al infectiilor la nivelul pielii.
Mai sunt si multe alte plante au efect deosebit de puternic in intarirea sistemului imunitar dintre care mai amintesc ; GINGSENGUL (planta adaptogena de o deosebita valoare care normalizeaza functiile organismului, mareste capacitatea de adaptabilitate naturala si stimuleazc apararea imuna), YUCCA
SHIDIGERA (un puternic detoxifiant si modulator imunitar), VASCUL (VASCUM ALBUM - stimulator al timusului), etc.
Remarca: Vascul se consuma sub forma de macerat si este contraindicat in leziuni ale inimii sau in accidente cerebrale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu